Kisokos a jegyes fotózásról a mi szemszögünkből

Ígértem, hogy írok egy bejegyzést az oldalra a jegyes fotózásról/páros fotózásról…ahogy tetszik.

Sokan kérdezik, hogy kell-e, szokás-e, hozzátartozik-e az esküvői fotózáshoz. Én mindig azt mondom, hogy ne a szokások útján induljunk e, hanem a saját igényeinket vegyük figyelembe a döntéskor. Mikor kikérik a véleményünket a párok, javasolni szoktuk, hogy legyen jegyes fotózás a esküvő előtt.

Először is… Mi az a jegyes fotózás? Tegyük tisztába a fogalmat. Nem ugyanaz, mint a kreatív fotózás. Előbbit a nagy nap előtt néhány héttel/hónappal szokás elkészíteni utcai – nem esküvői – ruhában. Általában lazább hangvételű képek. Ez felfogható amolyan “beharangozónak” az esküvő előtt, mondhatjuk Save The Date fotózásnak is. Míg a kreatív közvetlenül az esküvő előtt, után vagy aznap szokott lenni. Mondanunk se kell…esküvői ruhában. 😉

Mikor megkérdezik tőlünk, hogy miért ajánljuk a jegyes fotózást 3 dolgot szoktunk kiemelni:

  • Megismerjük egymást a fotózás során. Megismeritek a stílusunkat, hogyan fotózunk, hogyan zajlik az egész, összeszokunk.
  • Ez amolyan felkészülés is lehet a kreatívra. Később már nem lesz annyira idegen az egész. Nem fogtok izgulni. Az ellazulás ezalatt az idő alatt nagyon visszaköszön a képeken.
  • A képek elkészülnek az esküvő előtt, így fel tudjátok használni akár dekorációs elemként, a meghívóhoz, vetítést csinálhattok belőlük a lagzin.

Hogyan fotózunk mi?

Gyakran belefutunk abba a kérésbe, hogy “ne legyen beállított”. Mi a fotózások során egy dolgot kérünk:

“Ne velünk foglalkozzatok!”

Tudom… Ez a legtöbb embernek egy idegen szituáció. …Könnyű mondani. De! Ezért is jó tartani egy “próbát” az esküvői képek előtt, mert így megtapasztaljátok, hogy igazából nincs miért izgulni. Mindig azt kérjük, hogy egymással foglalkozzatok és mi, mint kívülállók fogunk rólatok képeket csinálni. (Ez amúgy vonatkozik a családi, kreatív és egyéb fotózásokra is.) Nem kedveljük a “nézzetek a kamerába és mosolyogjatok” fotókat. Ez nagyon művi és nem őszinte. Nem adja vissza azt az érzést, amit egymás iránt éreztek.
Természetesen segítünk a beállításokban, abban, hogy a fény és kompozíció szempontjából jó helyen legyetek, de alapvetően Rátok bízzuk az emocionális részét.

Segítünk a helyszín kiválasztásában, ha nincs ötletetek. Leginkább valami közös emléketek irányába indulunk el a személyiségeteknek megfelelően (természet, indusztiális, urbanista, stb.).

Gyűjtöttünk néhány képet, nézegessétek 🙂

Vivi és Attila

Vélemény, hozzászólás?